بنیادنامه
- بنیادنامه ایرانمهر سندی است که در آن چشمانداز، ماموریت، ارزشهای سازمانی، بنیادهای اندیشهای و چگونگی گردش کار هموندان این سازمان مکتوب شده است.
- بازنگری در محتوای بنیادنامه تنها با دستور مستقیم دبیرکل یا درخواست یکچهارم هموندان امکانپذیر است. نگارش بنیادنامهٔ جدید، نیازمند تصویب سهچهارم هموندان است.
- این بنیادنامه مصوب بنیانگذاران در ۶ مهرماه ۱۴۰۳ است.
بخش نخست: کلیات
نام و نشان
۱. نام سازمان، ایرانمهر است.
۲. نشان سازمان ایرانمهر برساخته از نمادهای شیردال و گل لوتوس با رنگ سبز پارسی است.
۳. گزارهٔ «یک میهن، یک ملت، یک پرچم» شعار سازمان ایرانمهر است.
موضوع
۴. ایرانمهر یک سازمان مردمنهاد، مستقل، غیر دولتی، غیر انتفاعی، غیر مذهبی و فراحزبی است.
۵. ایرانمهر به مرکزیت کشور ایران و در دامنهٔ ملی فعالیت میکند.
چشمانداز
۶. ایرانمهر خواهان آزادی ملت و آبادی میهنِ ایران است؛ خواهان جامعهای که همه شهروندان آن از همبستگی، آشتی ملی و رفاه بهرهمند باشند.
۷. ایرانمهر خواهان دستیابی ایرانیان به حاکمیت ملی، آزادی، رفاه بر پایه عدالت، دینجدایی، مردمسالاری و محیط زیست سالم و پایدار است.
ماموریت
۸. هدف ایرانمهر آگاهیرسانی به ایرانیان و پارسیگویان درباره تاریخ، فرهنگ، اخبار و همه موضوعاتی است که میتواند بر حقوق، منافع و زیست جمعی ایشان تاثیرگذار باشد.
۹. ماموریت ایرانمهر گسترش فرهنگ ملی و ارزشهای میهنی، ترویج اندیشه پاسداری از محیط زیست و حیات وحش، مبارزه رسانهای با فساد و هواداری از آزادی ایرانیان است.
ارزشها
۱۰. ارزشهای سازمانی ایرانمهر عبارت است از مجموعهای از معیارهای اخلاقی است که مدیریت داخلی، پذیرش هموندان تازه و فعالیتهای سازمانی بر پایهٔ آنها انجام میگیرد.
۱۱. ارزشهای سازمانی ایرانمهر عبارتاند از: «گرایش به نسل جوان، میهنپرستی، مسئولیتپذیری، میل به شفافسازی، پایبندی به باورها، اخلاق حرفهای، کار گروهی و انضباط».
بخش دوم: بنیادهای اندیشهای
ملیگرایی
۱۲. ملیگرایی (ناسیونالیسم ایرانی) اندیشهای مکتبی است؛ این اندیشه بر حفظ بقای ملت ایران، پاسداری از فرهنگ و هویت ملی، حفظ یکپارچگی سرزمینی، همبستگی تیرههای ایرانی و ترقیبخشی به منافع اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ملت ایران بنیاد گرفته است.
۱۳. ملت ایران، رشتهٔ ناگسستنی همه نسلهای ایرانی از دیرباز، تا کنون و آینده است. هویت تاریخی این ملت به گونهای است که تیرههای مختلفی را در بر گرفته و این تیرهها با وجود تفاوتهایی که در زبان، گویش، لهجه، پوشش و خردهفرهنگهایشان وجود دارد، از سرمنشاء اصیل و تاریخی خود که ملت ایران نام دارد جداییپذیر نیستند.
۱۴. کشور ایران، میهن تاریخی و نیاخاکِ مشترک همهٔ ایرانیان و گسترهای جغرافیایی است که خاستگاه و زیستگاه اصیل، کهن و ابدی همهٔ تیرههای ایرانی است.
۱۵. میهن و ملت به مثابهٔ خاک و خون، در پیوندی ناگسستنی با یکدیگر قرار دارند.
۱۶. تنها زبان ملی و رسمی کشور ایران، پارسی (فارسی) است.
۱۷. پرچم ایران، درفش سهرنگ سبز و سپید و سرخ با نشان شیر و خورشید است.
۱۸. ما باور داریم که شهروندان و آحاد ملت ایران فارغ از نژاد، قومیت، اصالت، جنسیت، سن و دین یا مذهب با یکدیگر برابرند و از این برابری باید به هر قیمت پاسداری گردد.
۱۹. ما باور داریم که حاکمیت در ایران بایستی ملی، یعنی قدرت گرفته از ملت و بر آمده از خواست و ارادهٔ ایشان و دارای ماموریتی همیشگی برای ترقیبخشی به منافع ملی باشد.
۲۰. ما یاد همهٔ آنان که جان خود را در راه بزرگی، آزادی، آبادی و حفظ استقلال ایران فدا کرده باشند گرامی داشته، در راهشان گام نهاده و ایشان را جاویدنام یا شهید مینامیم.
آزادی
۲۱. آزادی به معنای حکومت بر خود و داشتنِ اختیار برای انتخاب راه و روش زیستن است.
۲۲. ما به حق بنیادین همه انسانها که آزادی در اندیشه، گفتار و کردار است تا آنجا که فراهمکننده شرایطی برای نقض آزادیِ دیگران نباشد باور و بر آن تأکید داریم.
۲۳. ما به آزادی دیجیتال، به معنای حق شهروندان برای استفادهٔ آزادانه و بدون محدودیت یا سانسور از زیرساختها و راههای ارتباطیِ دیجیتال، اینترنت و سکوهای مبتنی بر آن باور داریم.
دینجدایی
۲۴. دینجدایی (لائیسیته) به معنای جداانگاری و جداسازیِ کامل نهاد دین از نهاد حاکمیت و متعلق دانستن دین و مذهب به زندگی خصوصی شهروندان است. بدین ترتیب هیچ دین و مذهبی نباید رسمی اعلام شود و نهادهای دینی باید خودگردان، غیر دولتی، غیر انتفاعی و در تفکیک مطلق از کلیهٔ نهادهای آموزشی و قوای سهگانه اداره شوند.
۲۵. ما به دینجدایی باور داریم و به آن میگراییم.
۲۶. ما به حق انتخاب همهٔ شهروندان در خارج شدن از ادیان و مذاهب یا گرویدن به آنها باور داشته و با هرگونه نقض حقوق ایشان در این خصوص مقابله میکنیم.
عدالت
۲۷. عدالت، نظمی اجتماعی و اقتصادی با هدف دستیابی به رفاه است. به موجب عدالت، امکانات مختلف آموزشی، درمانی، فرهنگی، ورزشی، تفریحی و فرصتهای برابر با توجه به نیازها یا مطالبات شهروندان به دور از تبعیض توسط دولتها برای ایشان فراهم میگردد.
۲۸. ما عدالتخواهیم و عدالت را پیشنیاز دستیابی به رفاه اجتماعی در سطح ملی میدانیم.
مردمسالاری
۲۹. مردمسالاری (دموکراسی) به معنای حکومت از مردم، توسط مردم و برای مردم است. مردمسالاری همچنین به معنای برابری مطلق همهٔ شهروندان در برابر قانون است.
۳۰. ما به مردمسالاری باور داریم و بر این اساس، تنها مرجع مشروع حاکمیت برای کسب قدرت را سرچشمهٔ بیپایان نیروی ملت میدانیم که در حق شهروندان برای تعیین سرنوشت از طریق شرکت در همهپرسیهای آزادانه با حق رای برابر تجلی مییابد.
۳۱. ما به نظام پارلمانی باور داریم و بر این اساس برپاییِ یک پارلمانِ ملی و مردمی که متشکل از اشخاص، احزاب و جبهههای منتخب شهروندان باشد را راهکاری نهایی برای دستیابی ملت ایران به حاکمیتی ملی، پایدار و مردمسالار میدانیم.
پاسداری از محیط زیست و حیات وحش
۳۲. پاسداری از محیط زیست و حیات وحش به هرگونه کار فرهنگی یا عملیات میدانی با هدف حفاظت از محیط زیست و گونههای وحشی و زیستگاههایشان به منظور حفظ جمعیت حیات وحش و بازسازی، حفاظت یا تقویت اکوسیستمهای طبیعی گفته میشود.
۳۳. ما به اندیشهٔ پاسداری از محیط زیست و حیات وحش باور داریم و به آن میگراییم.
۳۴. ما هرگونه تخریب محیط زیست، کشتار یا آسیبرسانی به حیات وحش و تخریب زیستگاههای طبیعی را مغایر با فرهنگ باستانی ملت ایران دانسته و آن را محکوم میکنیم.
۳۵. ما استفاده از منابع پاک، طبیعی و تجدیدپذیر را برای تأمین انرژی توصیه نموده و هوادار توسعه نیروگاههای خورشیدی، بادی و آبی در اقلیمهای مختلف ایران هستیم.
بخش سوم: تشکیلات
هموندان
۳۶. هموند شخصی حقیقی است که به طور رسمی به ایرانمهر پیوسته و در فعالیتها، برنامهریزیها، تصمیمگیریها و امور سازمان به صورت مستقیم مشارکت دارد.
۳۷. مشارکت در انجام فعالیتهای گروهی، شرکت در نشستها، رای دادن در انتخاباتها و حفظ حریم خصوصی سازمان از مسئولیتها و تعهدات پایهٔ هموندان است.
۳۸. وفق بند ۴ و در راستای ناسودبری و عدم انتفاعِ سازمان ایرانمهر، تامین بودجه جهت پرداخت هزینههای مالی سازمان در هر دوره، بر عهده جمیع هموندان است.
۳۹. وفق بند ۵ و در راستای حفظ موضوع سازمان، هموندی در ایرانمهر تنها برای شهروندان یا مقیمان کشور ایران امکانپذیر است. هموندیِ اتباع غیر مقیم، جداگانه نیازمند تصویب است.
۴۰. حداقل سن لازم برای هموندی در ایرانمهر، نوزده سال تمام است.
دبیرکل
۴۱. دبیرکل، عهدهدار ریاست سازمان، وضع و اجرای مقررات، مدیریت امور مرتبط به هموندان و انجام برنامهریزی برای فعالیتهای سازمانی و همکاریهای میانتشکیلاتی است.
۴۲. رویداد انتخابات هر ۲۴ ماه یکبار برگزار میشود تا در طی آن، هموندان با استفاده از شیوهٔ رای دادن، دبیرکل را مستقیما انتخاب و ریاست سازمان را به او واگذار نمایند.
۴۳. انتخاب دبیرکل به موجب کسب اکثریت قاطع آرا است. چنانچه در نخستین دور انتخابات این اکثریت حاصل نشود، دور بعدی انتخابات برگزار خواهد شد.
۴۴. رویداد انتخاباتِ فوقالعاده در صورت انصراف، درگذشت، بیماری و یا استیضاح دبیرکل توسط حداقل یکچهارم هموندان، برای انتخاب دبیرکل جدید برگزار میشود.
در ۶ مهرماه ۱۴۰۳ به تصویب بنیانگذاران رسید.
یک میهن، یک ملت، یک پرچم
پاینده ایران